Home »

Masterclass Lean Leiderschap

Lean Leiderschap, op diverse niveaus in de organisatie, is een belangrijke schakel in het succesvol realiseren van de Lean-organisatie. Het succes van Lean valt of staat met het zichtbare commitment van het management voor Lean. Echte Lean-commitment van het management blijkt uit het beschikbaar stellen van tijd en middelen, uit de frequente aanwezigheid bij (verbeter)teams op de werkvloer (Gemba), uit het tijdig geven van feedback op operationele problemen en de daartoe voorgestelde verbeterideeën. Hoewel dat paradoxaal lijkt, betekent dit niet dat de Lean Leider bij alle verbeterinitiatieven een grote rol heeft. Zo zijn er wel meer paradoxale verbanden bij Lean Leiderschap te ontdekken.

Verder dient het management zich ervan bewust te zijn dat het een belangrijke voorbeeldfunctie heeft. Het management dient zelf vanaf de start van de invoering in woord en daad te laten zien wat wenselijk is in de Lean-organisatie. Hierbij gaat het om het (voorbeeld)gedrag dat zo kenmerkend is voor leiderschap binnen het Toyota Production System. Dat geldt niet alleen voor het hogere management. Het juiste Lean Leiderschapsgedrag is nodig op verschillende niveaus in de organisatie en in verschillende fasen van een Lean-transformatie.

Wilt u meer leren over Lean Leiderschap op verschillende niveaus in de organisatie? Volg dan deze Masterclass!

Na deze masterclass:

 • Kent u de principes van Lean Leiderschap.
 • Kunt u gewenst Lean Leiderschap herkennen.
 • Weet u wat de rol en impact is van leiderschap in Lean trajecten.
 • Weet u welk Lean leiderschapsgedrag op welk niveau in de organisatie nodig is.
 • Weet u welke vormen van leiderschap in de verschillende fasen van een Lean-transformatie belangrijk zijn.
 • Weet u wat dienend leiderschap, coachend leiderschap en inspirerend leiderschap is en welke impact deze vormen van leiderschap hebben op het succes van Lean-transformaties.
 • Weet u wat Gemba is en hoe u dat kunt inzetten om het succes van Lean te verhogen.
 • Weet u wat Gyakusetsu is en begrijpt u dat Lean vooral een bottom-up (ontwikkel)benadering is, maar waarbij ook top-down sturing nodig is.
 • Weet u welke ondersteuning nodig is vanuit (top)management en hoe u daar invulling aan kunt geven.

De deelnemer leert alle ins- & outs van Lean Leiderschap vanuit diverse best-practice cases. Daarnaast leert u hoe u de valkuilen en problemen kunt voorkomen van mislukte projecten wegens gebrek aan leiderschap. Tijdens deze masterclass staan enkele praktische cases centraal. Belangrijke elementen die aan bod komen, zijn:

 • Ontwikkeling en uitvoering van succesvol Leiderschap volgens de Lean Leadership principes.
 • Kunnen testen van de huidige manier van denken en doen in relatie met gewenst leiderschapsgedrag voor Lean.

ASSEN_Lean_VP+RUG.inddVoorafgaand aan deze masterclass dienen deelnemers enkele vragenlijsten in te vullen met betrekking tot het type Leiderschap in de organisatie (geen individuele leiderschapsassessment) in relatie tot Lean en continu verbeteren.

In deze masterclass wordt gebruik gemaakt van het boek Lean Leiderschap

De masterclass wordt gehouden in één dag van 09:00 tot 17:00 uur.

Elke deelnemer ontvangt na het succesvol doorlopen van deze masterclass het certificaat Lean Leiderschap.

Deze masterclass is bedoeld voor deelnemers met een opleiding en/of werkervaring op HBO-niveau.

Met deze masterclass richten we ons vooral op programma-managers en andere leidinggevenden die te maken hebben of nog te maken krijgen met Lean. De masterclass is ook geschikt voor Lean coaches, Lean coördinatoren, managers continu verbeteren.

 • Minimum aantal deelnemers:  8
 • Maximum aantal deelnemers: 20

Een nieuwe datum in het voorjaar wordt gepland.

Locatie: Utrecht, één dag van 09:00 tot 17:00 uur.

De docent/trainer voor deze Masterclass is Marcel van Assen.

Marcel heeft al meer dan 15 jaar ervaring met het invoeren van Operational Excellence (Lean, Six Sigma, ToC, QRM) in diverse organisaties. Momenteel is hij als adviseur/trainer verbonden aan het OpX-Instituut. Marcel is tevens parttime hoogleraar Operational Excellence for Services bij TIAS.

Uw investering voor deze masterclass bedraagt 849,- Euro. Dit bedrag is inclusief BTW, trainingsmateriaal (boek, handouts, cases) en arrangementskosten (koffie/thee, fris, koude lunch en snack).

U kunt zich voor deze masterclass inschrijven via onderstaande link.